Budownictwo i architektura : Zintegrowany budynek dydaktyczny, Chiński Uniwersytet Hongkongu / URBANUS

URBANUS otrzymał pierwszą nagrodę w konkursie na nowy zintegrowany budynek dydaktyczny na Uniwersytecie Chińskim w Hongkongu.
Uprawniony.
Windows na społeczność.
budynek dąży do połączenia dwóch części kampusu razem, jednocześnie zapewniając wizualne połączenie z tymi, którzy zbliżają się.
Dzięki wykonaniu Moebius Strip, projekt łączy wewnętrzny obieg budynku z zewnętrznym obiegiem ulic.
Ta pętla cyrkulacji i miejska wewnętrzna ulica dla nas to nie tylko pionowe powiązania, ale bardziej serce uczelni – żywa przestrzeń społeczna w centrum tego wszystkiego ,.
wytłumaczyli architekci.
Więcej o uniwersytecie po przerwie.
W budynku istnieje wiele różnych opcji, które użytkownicy mogą podjąć, aby dotrzeć do miejsca docelowego.
Różne schody prowadzą do różnych lobby, spokojnych miejsc na zewnątrz lub centrów akademickich.
Balkony po bokach głównych schodów oferują przebłyski ludzi studiujących lub towarzyskich z portem i górami ustawionymi w tle.
Budynek ma 3 rdzenie, które zapewniają wsparcie dla wyższych pięter.
Rdzenie te są w pełni widoczne w budynku i pokryte są unikatowymi materiałami, dziełami sztuki lub różnymi powierzchniami, a tym samym zamieniają je w adresy dla 3 budynków, a także łatwe punkty orientacyjne.
Niższe piętra mogą pozostać bez kolumny, ponieważ przestrzenie spoczywają między czterema klatkami schodowymi i podążają za zboczem ulicy.
Ten otwarty plan zapewnia wystarczającą elastyczność, aby umożliwić mieszanie lub przesuwanie programów w zależności od potrzeb uniwersytetu.
Miedź została wybrana w materiale dla budynku, ponieważ zdawało się, że odzwierciedla warunki terenowe z zieloną i północno-zachodnią stroną pokrytą zieloną miedzią, a bardziej nachyloną stroną z kamienia na południowym wschodzie w czerwono brązowej miedzi.
Architekt: Zespół URBANUS: Kierownik projektu: Liu Xiaodu, Meng Yan | Kierownik projektu: Matthias Wolff, Fu Zhuoheng | Projektanci: Yang Qili, Lihui, Ding Yu, Thomas Joshua Roberts Lokalizacja: Hong Kong, Chiny Rok: Konkurs w 2007 r.
(2 fazy, 1.
nagroda), niezabudowany Rozmiar: 40, 200 m2.
Klient: Chiński Uniwersytet Hongkongu Współpracownik: Cypress consultant International Ltd.
[patrz też: przeciski pod drogami, kotwy do drzwi, bramki uchylne ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Artykuł dotyczy tematów: bramki uchylne kotwy do drzwi przeciski pod drogami